RAMEN JEST WYJĄTKOWYM DANIEM


Ramen jest obok sushi kulinarną wizytówką Japonii. Uzależniający, pełen różnorodnych połączeń smakowych.


Zamów Online

zobacz co jest podstawą tego dania

Bulion to podstawa ramenu. Słynny wieprzowy Tonkotsu gotowany jest do 48 godzin. Nabiera on mlecznego koloru oraz gęstości od nagromadzonego kolagenu i tłuszczu. Klarowne wywary uzyskujemy na bazie drobiu i wieprzowiny lub samych warzyw. Smak bulionu zostaje wzmocniony między innymi dzięki suszonym składnikom: grzybom, algom i tuńczykowi. Tajemnicą idealnego bulionu jest czas i dobrej jakości składniki.

Klasyczny makaron ramen pochodzi z Chin. Jest to makaron alkaiczny zrobiony wyłącznie z mąki pszennej (wysoko glutenowej), wody i kansui. Kansui w zetknięciu z mąką pszenną zmienia skład chemiczny glutenu i sprawia, że makaron jest twardy i sprężysty. Dzięki temu makaron w wysokiej temperaturze bulionu zachowuje swoja strukturę.

Tare – czyli esencja smaku. Najbardziej klasyczne to sól morska, sos sojowy, miso. Wiele osób tworzy własne tare, komponując swoje autorskie połączenia smakowe. Tłuszcz to również tare, bardzo często występujące w klasycznych kompozycjach. Tare mieszamy z bulionem zawsze w misce, na moment przed dodaniem makaronu.

Dodatki to nieodzowny element każdego ramenu. Tutaj podobnie jak w przypadku tare kompozycji może być wiele. Bardzo popularne jest chashu czyli wieprzowina marynowana w mirinie, sosie sojowym imbirze i czosnku. Ramen kojarzy się również z jajkiem nitamago, dymką oraz naruto. W Yayoi Ramen będziemy często eksperymentować i już teraz zapraszamy do wspólnej przygody.